Zit jij er aan te denken om een eigen bedrijf te starten? Ben jij benieuwd welke mogelijkheden er allemaal zijn? In dit artikel wordt de BV als bedrijfsvorm besproken, wat het inhoudt en waarom je dit bij een notaris moet aanvragen.

Wat is een BV?

BV staat voor Besloten Vennootschap en bestaat uit drie onderdelen: bestuur, eigendom en aansprakelijkheid. De mensen die aandelen hebben, de aandeelhouders zijn de ‘werkelijke’ eigenaar. De aandelen zijn kleine stukjes eigendom van de BV, waarvoor geld is ingelegd. Hoe de aandelen verdeeld zijn kan heel erg verschillen, alleen het aller belangrijkste is dat ze niet vrij verhandelbaar zijn, wat inhoudt dat je ze niet zomaar mag verkopen. Wil je dit wel doen, dan moet je toestemming vragen aan de andere aandeelhouders, want zij zijn ‘eigenaren’ van de bv. Het gekke is alleen dat de aandeelhouders niet de mensen hoeven te zijn die het bedrijf aansturen. Je kunt er dus voor kiezen om bijvoorbeeld zelf het bedrijf aan te sturen, maar als je geen aandelen betaald ben je op papier niet de werkelijke eigenaar, wat financieel gezien een voordeel kan zijn. Als er dus problemen ontstaan met betrekking tot geld, dan wordt de aansprakelijkheid anders geregeld dan bij een ‘gewoon’ bedrijf. Je bent niet aansprakelijk met je privé bezittingen.

Een BV aanvragen

Nu je weet wat een BV is maar waar en hoe kun je dit aanvragen? Je hebt logischerwijze toestemming nodig van de overheid. Om toestemming te vragen moet je via de notaris een verklaring aanvragen. Je kunt een goedkope notaris bij jou in de buurt vinden op https://www.degoedkoopstenotaris.nl/ . Vervolgens gaat hij of zij gaat dan na of het verstandig is om aan jou een verklaring te geven. Als je toestemming hebt gekregen moet je een oprichtingsakte opstellen. En als laatste helpt de notaris je met het inschrijven in het handelsregister.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *