vacatures elektrotechniek

Er zijn zeer veelzijdige vacatures elektrotechniek. Van onderhoudsmonteur aan huis tot wereldwijd opererende civiel technicus. De bekendste vacatures in Nederland zijn echter de uitvoerende functies. Zoals installateur of monteur van elektrotechnische installaties.

Wat houden die vacatures elektrotechniek in?

De installateur plaatst of vervangt elektrotechnische installaties. Er zijn ontelbare installaties die met behulp van elektriciteit functioneren. Denk aan slagbomen, bewakingssystemen, verwarmingsketels enzovoorts. Het installeren van dit soort systemen en apparaten vereist een degelijke training, vakmanschap, precisie, handigheid en verantwoordelijkheidsgevoel. Installaties dienen correct te functioneren en volkomen veilig te zijn.

Werken als installatiemonteur

Werk je als elektrotechnisch of installatiemonteur, dan ben je onder andere bezig met periodieke controles en onderhoud. Wanneer je op afwijkingen stuit los je die, indien mogelijk, ter plekke op. Daarnaast ga je op afroep naar klanten waar een storing opgetreden is. Je onderzoekt de installatie en lost de problemen op. Indien nodig vervang je onderdelen of maak je een afspraak om dat op een later moment te doen.

Werken als ontwerper

Andere bekende elektrotechnische vacatures zijn toegespitst op de ontwerpfase. Eerst bedenken, dan uitwerken en vervolgens komt de uitvoering. In de civiele techniek gaan uitgebreide processen vooraf aan de daadwerkelijke bouw en realisatie. Het gaat om complexe projecten waar veel verschillende partijen bij betrokken zijn. Gemeenten, provincies, het Rijk, aannemers en tal van leveranciers. De civiele techniek richt zich onder andere op het bouwen van beweegbare bruggen, jachthavens of snelwegen.  

De projectleider

Om dit soort megaprojecten in goede banen te leiden is er een projectleider nodig. Iemand die het overzicht bewaard, communicatief sterk is, de tijdsplanning en het budget bewaakt en zeer veel kennis heeft van elektrotechniek en bouwwerkzaamheden.

Minder bekende vacatures

Binnen de elektrotechniek zijn er tal van vacatures. En een heleboel daarvan zijn minder bekend. Zo kun je ook als sales engineer werken en technische installaties verkopen aan bedrijven. Met jouw achtergrond weet je daar natuurlijk alles van. Of je werkt als leidinggevende van een technische dienst en stuurt een aantal collega’s aan die als monteur of installateur werkzaam zijn. Maar je kunt ook veel in het buitenland werkzaam zijn. Sommige technieken zijn door Nederlandse bedrijven ontwikkelt en die passen dit toe in het buitenland. Dat betekent dat je een tijd in het buitenland verblijft, weer naar Nederland komt en vervolgens weer naar een andere plek gaat. Dit kan zowel in binnen – als buitenland zijn. Zeker als je van reizen houdt en andere landen graag bezoekt is dat een mooie kans.