Vandaag de dag wordt er steeds meer via het internet geregeld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je ook je boekhouding online kunt bijhouden. De tijd van kasten of planken vol mappen en folders is voorbij. Online boekhouden lijkt de toekomst, maar kwesties zoals veiligheid en betrouwbaarheid weerhouden veel ondernemers ervan deze stap te zetten.

Veiligheid

Wanneer je boekhouding op de plank staat dan weet je waar het is, wie er toegang toe heeft en je weet dat niemand daar iets in kan veranderen. Met een online boekhoudingsprogramma lijkt deze zekerheid te ontbreken. Kies je een kwalitatief programma uit dan zal er veel aandacht worden besteed aan veiligheid en kun je dit ook in je voordeel laten werken. Omdat jij alleen de login gegevens hebt, bepaal jij wie er inzage heeft en wie niet. Vergeet niet regelmatig je paswoord te veranderen.

Betrouwbaarheid

Misschien deed je voorheen alle berekeningen zelf waardoor je altijd zeker wist dat je gegevens correct waren. Ook was je zo exact op de hoogte van de actuele situatie. Nu zal het programma de calculaties maken en de back-up verzorgen en het kan in het begin eng zijn om deze verantwoordelijkheden uit handen te geven. Toch willen veel ondernemers die online boekhouden niet meer terug. Dat komt doordat je met online boekhouden tijd (en plankruimte) vrijmaakt, je altijd inzage hebt in je gegevens en jij je dus geen zorgen hoeft te maken over waar jouw financiële administratie is ondergebracht.